Fără categorie

Drepturile copilului.

Zilele astea tomnatice au adus in prim plan cresa, gradinita, scoala. Sofie este o gradinaresa desavarsita din grupa mare. Piciul a bifat o zi de cresa si dupa o dezbaterea de aproximativ 15 minute am decis in unanimitate: sta acasa pana la anul (am sa il mai strecor eu intr-o zi, cat de curand).

Sofia nu a fost la cresa. A stat acasa pana la 3 ani. Si ce biiiiine a fost! S-a adaptat excelent la gradinita. Victor….e Victor!

Sa revin la ceea ce ma preocupa. Am tot auzit, citit despre existenta scaunelului rusinii, coltul pedepselor, sau oricare ar fi numele acestor hidosenii mancatoare de sufletele. Sofia nu mi-a spus niciodata de asa ceva. Asta nu inseamna ca nu exista, nu stiu. In cel mai rau caz a luat o bulina neagra. Dar am auzit cazuri concrete la o scoala. Din pacate sunt sigura ca nu este un caz izolat.

Alta problema este violenta din aceste institutii. Nu trebuie sa tragi de par, perciuni, codite, sa dai o plama la fund, peste manute, etc. Mi-e sila si sa le scriu! Copiii trebuie sa isi cunoasca drepturile. Sa nu aud de vremurile trecute. Bla, bla, bla!

Sofia are 5 ani. Stie ce trebuie sa faca daca o abordeza un strain, daca incearca sa o rapesca (Doamne fereste), daca se intampla ceva si trebuie sa ceara ajutor la 112. Pe langa toate acestea isi stie drepturile si obligatiile. Stiu, suna ca un contract, dar va asigur ca totul a fost explicat cat se poate de clar si pe intelesul ei. Cel mai important stie ca nimeni nu are voie sa puna mana pe ea, in orice fel. Stie ca poate sa mentioneze faptul ca nimeni, dar NIMENI nu are voie sa o lovesca. Bineinteles excludem din start accidentele de la/din joaca. Diferenta este mai mult decat evidenta. Un lucru este cert: nu exista violenta.

Conventia cu privire la Drepturile Copilului are 42 de articole ce se refera strict la drepturile copilului. Cele 4 principii de baza ale conventiei sunt: non-discriminarea; urmarirea celor mai bune interese ale copilului; dreptul la viata, supravietuire și dezvoltare, respect fata de parerile copilului.  Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia sau nationalitatea fiecaruia, de culoarea pielii, de limba vorbita, de religia practicata, indiferent dacă sunt fete sau băieti. Copiii trebuie să fie protejati impotriva oricarei forme de discriminare.

Daca ar fi dupa mine mi-as deschide si cresa, si gradinita si scoala. Abordarea ar fi ferma, dar blanda. Copii ar fi prioritari din toate punctele de vedere: emotional, social, educativ. Nu ar exista colturi si scaunele, viloenta fizica sau verbala. Ar fi imbratisari si joc, intelegere si protectie. Ar fi mancare buna si sanatoasa, chiar si ceva dulce!:) Din pacate nu imi permit nimic din toate astea. Insa imi permit sa le ofer copiilor siguranta, iubirea si timpul de care au nevoie.

In sprijinul lor, exista Telefonul Copilului. Acolo poti primi sfaturi, informatii si consiliere cu privire la respectarea drepturilor copilului.

Foto

Stiati ca intre 21.11.2015 si 30.09.2015 au existat 2.151.238 de apeluri?Din numarul total, 16595 au fost persoane care au indicat un abuz asupra unui copil!

Directia Generala de Asistenta Sociala şi Protectia Copilului (DGASPC) este autoritatea care se ocupa de politicile si strategiile de asistenta sociala în domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricaror persoane aflate în nevoie.

 Avocatul Copilului este adjunctul Avocatului Poporului specializat în drepturile copilului. Acesta este numit public pentru a reprezenta interesele copiilor si pentru a apara drepturile lor la nivel national.

Copiii mei sunt o prelungire a mea, sunt bucati din inima mea. La fel sunt si ai vostri. Aveti grija de ei. Nu au nevoie de bani, jucarii care mai de care, au nevoie de timp si iubire neconditionata. Nu-i asa ca e simplu?

Invata-ti copilul ca are drepturi. Si asta e tot o dovada de iubire.

Ana

Foto

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s